Selectie houdt kater over aan bloedstollende avond

Van tevoren werd het treffen met het Amersfoortse MIA gezien als een van de wedstrijden waarin punten gepakt moesten worden om handhaving te gaan bewerkstelligen. Na twee wedstrijden die tot het laatste fluitsignaal spannend waren, overheers de teleurstelling; DES 1 speelde gelijk, DES 2 verloor met één punt verschil.

Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan de overleden moeder van één van de speelsters uit de selectie. Zowel DES 1 als DES 2 speelde hierom met rouwbanden.

Zoals ook tegen Telstar leverde het eerste schot meteen een 1-0 voorsprong op voor DES 1. De openingsfase was gelijk opgaand, waarbij MIA op 2-4 even twee punten los kwam maar DES binnen no-time weer op 4-4 stond. Op 5-5 kwam DES voor het eerst twee punten los, en in het restant van de eerste helft was het beeld vrijwel continu hetzelfde; de voorsprong bleef schommelen tussen de twee en drie doelpunten verschil in Delfts voordeel, waarbij alleen op 11-10 MIA even in de buurt kwam. Bij rust was het 14-11, en leek DES op weg naar een goed resultaat. Het achter verdedigen van MIA werd goed opgelost door de thuisploeg, en het schot was zuiver.

Vijf minuten na rust had de ploeg van Richard van Weert voor het eerst een gat van vier te pakken (16-12), maar juist toen viel de rood-witte aanvalsmachine volledig stil. In de resterende tien minuten werd slechts één goal gemaakt, terwijl MIA over alle schijven begon te scoren en tien minuten voor tijd opeens met 17-20 voor stond. De 18-20 werd meteen beantwoord door een afstandsschot van de gasten, maar daarna kon DES door verdedigende fouten van MIA weer op 21-21 komen, met nog vijf minuten op de klok. Twee opeenvolgende aanvallen brachten MIA op 21-23, meteen gevolgd door de aansluitingstreffer. In de resterende vier minuten golfde het spel op en neer, met twee minuten voor tijd eindelijk de bevrijdende 23-23. Met nog 50 seconden te gaan kwam de bal bij DES in de aanval, en ondanks dat er een lange aanval werd gespeeld met nog een aantal kansen maar uiteindelijk bleef het bij een gelijkspel.

Daarna was het de beurt aan de reserves van beide teams. Het tempo lag hoog, en de goals volgden elkaar in rap tempo op. Het initiatief lag steeds bij DES, maar in de eerste tien minuten kon MIA steeds de gelijkmaker forceren. Daarna kwam DES twee goals los (8-6), en wist het 2e dit uit te bouwen naar een 11-7 voorsprong. Ook bij DES 2 brak echter een doelpuntloze periode aan; 12 minuten zonder goals zorgden ervoor dat MIA op 11-12 kon komen en het bij rust 13-13 was.

In de eerste tien minuten na rust was het duidelijk dat DES 2 orde op zaken wilde stellen. Opnieuw werd er een voorsprong van vier doelpunten opgebouwd (17-13), die tot 19-15 in stand werd gehouden. Met nog een kwartier op de klok leek er niets aan de hand, maar opnieuw viel DES stil; 12 minuten van doelpunten droogte brachten MIA weer volledig in de wedstrijd, en zelfs een 19-21 voorsprong. DES 2 scoorde tweemaal op rij met nog drie minuten te gaan, en het publiek kon er wederom weer even goed voor gaan zitten. Een onterechte strafworp – op de video van MIA is duidelijk te zien dat de heer van DES zijn tegenstander bewust laat lopen – bracht de gasten op 21-22. Meteen volgde de 22-22, maar ook nu was het een onterechte strafworp die MIA op 22-23 bracht. Waar DES 1 in de slotminuut nog kansen kreeg op de overwinning, kreeg DES 2 die nog voor een gelijkspel maar dat mocht niet baten. MIA 2 ging uiteindelijk met de twee punten naar Amersfoort.

Een domper voor de selectie, waarbij achteraf het gevoel heerste dat er voor zowel DES 1 als DES 2 meer in had gezeten. Op 12januari 2019 mag de selectie opnieuw aantreden in De Hoornbloem, als het Leiderdorpse Velocitas op bezoek komt. Gezien de stand op de ranglijst zijn dit wederom duels waarin het er écht om gaat voor DES 1 en DES 2 dus de support zoals die er afgelopen zaterdag was ziet de selectie dan heel graag weer. Tot 12 januari!