Verslag 16-2: DES 1 krijgt niet wat het verdient tegen BEP, ook DES 2 onderuit

Na de belangrijke overwinning op Telstar/dé Register Makelaar en de sterke eerste helft tegen Sporting Trigon trof DES op 16 februari een andere titelkandidaat; het uit Purmerend afkomstige BEP. Een ploeg die leunt op twee schutters, en heel goed in staat is om deze vrij te spelen.

Tegen BEP was het begin van DES heel matig; binnen vier minuten stond het 0-3 en nadat uit een strafworp de eerste Delftse treffer viel, trok BEP door naar 1-5. Daarna kwam DES langzaamaan iets beter in de wedstrijd; twee goals op rij brachten de stand op 3-5, en na de 5-8 van BEP volgde de échte ommekeer met vijf goals in vier minuten.
Na de 10-8 van DES scoorde BEP tweemaal op rij, en vervolgens gaven beide teams elkaar geen centimeter toe. DES nam meermaals het initiatief (11-10, 12-11, 14-13) maar even zo vaak hadden de gasten een antwoord en kwamen zij zelf op voorsprong (12-13, 14-15). Uiteindelijk werd de ruststand bereikt bij 14-15.

Wetende dat DES een week eerder tegen de andere kampioenskandidaat óók een helft mee kon, was het van belang om niet nu meteen de wedstrijd weg te geven. Aanvankelijk leek het daar wel op, met twee snelle goals van BEP na rust. Echter gaf DES zich niet gewonnen; net als in de eerste helft was er een fase waar bij DES alles binnenviel. In twee(!) minuten boog DES een 15-18 achterstand om in een 20-18 voorsprong. Halverwege de tweede helft was het 21-20, en leek een stunt in de maak.
BEP boog de achterstand snel weer om in een voorsprong, en leek op 22-24 de wedstrijd naar zich toe te trekken. DES gaf zich niet gewonnen, scoorde tweemaal op rij maar zag BEP het heft in handen nemen. Steeds kwamen de gasten op voorsprong, en moest DES in de achtervolging. Na de 27-27 met nog zo’n 3 minuten op de klok was de meest scorende heer van BEP met twee goals trefzeker, meteen gevolgd door de 28-29 van DES. Nadat de scheidsrechter in de slotminuut voor tijdrekken floot tegen BEP leek DES nog een kans op de gelijkmaker te krijgen, maar de bal kwam nooit in het aanvalsvak  aan. Zuur puntverlies voor DES, waar er absoluut (minimaal) een punt in had gezeten.

Daarna trad DES 2 aan tegen het nog foutloze BEP 2, de ploeg die op 9 maart hun kampioenswedstrijd speelt. De eerste twintig minuten kwam DES 2 nog mee met de gasten, op 1-0 en 5-4 was er zelfs een Delftse voorsprong, maar op 7-8 zetten zij even aan met zeven goals op rij om met een 7-15 stand te gaan rusten. In de tweede helft bracht BEP het verschil meteen op 10, waarna het verschil steeds tussen de 10 en 12 goals verschil bleef schommelen. Uiteindelijk was de eindstand van 17-32 ook het grootste verschil tussen beide teams.

Een teleurstelling voor DES 1, een punt was wel het minste waar de ploeg recht op had. Daardoor is de druk op de wedstrijd tegen MIA van 9 maart alleen maar groter geworden; DES móét daar winnen, anders lijkt de zevende plaats – en dus het spelen van een beslissingswedstrijd – niet meer afwendbaar. Voor DES 2 wordt elke wedstrijd vanaf nu een finale, met het oog op handhaving.