Selectie pakt vier punten tegen achterverdedigend Juliana

Het eerste weekend van 2020 mocht DES in haar eigen, schoongemaakte hal aantreden tegen Juliana uit Oud-Gastel. Een onbekende tegenstander, waarvan we alleen wisten dat Juliana 1 één punt had bemachtigd en Juliana 2 twee punten.

DES 2 beet het spits af, en scoorde uit haar eerste poging meteen de 1-0. Dat was voor Juliana het teken om al het tempo uit de wedstrijd te houden, en te beginnen met achterverdedigen. Daar zouden zij de hele wedstrijd in volharden, maar DES 2 liet zich niet gek maken. Naast het achterverdedigen probeerde Juliana met fysiek spel DES van de wijs te brengen, waarbij vooral de dames het zwaar te verduren hadden, maar de jonge ploeg van Erwin en Nikki ging hier in het grootste deel van de wedstrijd volwassen mee om. DES had continu een voorsprong, behalve toen Juliana op 5-5 even langszij kwam, en bij rust was de marge voor het eerst drie; 8-5.
In de tweede helft was de eerste goal voor Juliana, maar daarna liep DES via 11-6 uit naar 14-6. Juliana kwam nog wel op 14-9, maar DES antwoordde meteen en zo zou het in de slotfase blijven gaan; steeds als Juliana op vijf kwam, bracht DES het verschil op zes. In de slotminuten werd het verschil voor het eerst sinds begin tweede helft weer vier (18-14), maar de zege was geen moment meer in gevaar gekomen. Met 18 goals tegen een tegenstander die consequent achter bleef verdedigen kan DES tevreden zijn.

Daarna was het de beurt aan DES 1. Zoals verwacht was het spelbeeld hetzelfde; Juliana verdedigde achter, en schuwde de fysieke duels niet. DES 1 was in de openingsfase echter zo zuiver, dat Juliana binnen vijf minuten tegen een 4-0 achterstand aan keek. Bij 5-2 namen de gasten een time-out, maar DES was simpelweg beter. De ploeg van Richard liet zich van haar beste kant zien met veel schotkracht, reboundkracht en overtuiging. Zodoende werd het van 5-2 zomaar 10-3, en nam DES na de 10-5 een time-out. Met resultaat, want de eerste drie goals na de time-out waren voor DES. Juliana kwam even terug tot een achterstand van zes (14-8), maar bij rust was het verschil weer acht; 16-8. Opvallend was dat vijf van die 16 goals uit strafworpen kwamen.
In de tweede helft ging DES gestaag door. Het verschil werd uitgebouwd naar 11 (21-10), waarna de concentratie een beetje wegglipte bij DES. Juliana maakte de stand iets dragelijker (22-15), waarna bij 23-15 het grote wisselen begon. Eén voor één wisselde Richard de acht starters, waarbij uiteindelijk vier van de acht invallers nog een goaltje mee wisten te pikken. Juliana scoorde haar laatste drie doelpunten uit strafworpen, en bepaalde daarmee de eindstand op 28-21.

Ondanks dat Juliana consequent bleef achterverdedigen, kan DES 1 prima tevreden zijn met 28 goals en het behaalde schotpercentage. Volgende week wacht een heel andere tegenstander, Merwede/Multiplaat uit Sliedrecht. In de poule van DES 1 heeft deze ploeg één puntje minder dan DES, in de poule van DES 2 staan beide teams gelijk op de tweede plaats. Twee seizoenen geleden ontmoetten DES en Merwede elkaar voor het laatst, DES 1 speelde in Delft met 20-20 gelijk en ging in Sliedrecht hard onderuit (32-17). DES 2 won in Delft met 23-20, en speelde in Sliedrecht haar kampioenswedstrijd om promotie naar de 1e klasse. Door een duidelijke 25-18 nederlaag moest DES de titel aan Merwede 2 laten, maar door het kampioenschap van DES 3 dat jaar promoveerde DES 2 alsnog. Nu ontmoeten DES 2 en Merwede 2 elkaar dus weer, ditmaal in de 1e klasse.

Locatie: De Hoornbloem. Koningin Julianaplein 1, 2635 HD Den Hoorn