Selectie behaalt voor het eerst sinds openingsweekend vier punten, handhaving lonkt!

Met een bus vol supporters ging de selectie op 9 maart richting Amersfoort voor het treffen met MIA, zowel voor DES 1 als DES 2 een sleutelduel. Na een snelle en relaxte busrit kwam DES ruim op tijd aan in Amersfoort, en had het dus alle tijd om zich voor te bereiden.

In een ietwat sfeerloze hal mocht DES 2 als eerste het toneel betreden. Voor DES 2 geldt, net als voor vrijwel elke andere ploeg in deze poule, dat ieder duel een finale is. Wetende dat DES 2 wat goed te maken had na de onterechte nederlaag thuis, schoot de ploeg uit de startblokken. Binnen drie minuten was het 0-2, en in de daaropvolgende tien minuten liep DES 2 uit naar een 1-5 voorsprong. MIA vluchtte naar de time-out, kwam op 2-5 maar het 2e antwoordde meteen met twee goals op rij. Die marge van vijf was er bij rust nog steeds; 3-8.
Nadat in de kleedkamer nog werd aangestipt dat ‘we’ er nog niet waren, klapte DES er zo mogelijk nog harder op dan in de eerste helft. De rood-witte storm ging pas halverwege de tweede helft liggen, toen er 5-15(!) op het scorebord stond. De beleving en agressie was volop aanwezig bij DES, terwijl MIA op dezelfde manier bleef aanvallen en daar niet uit kon scoren. Na de 6-16 liet DES de teugels wat vieren, en via 9-16 (nog acht minuten te spelen) werd het uiteindelijk 12-19 in Delfts voordeel. De eerste twee punten van de dag binnen, belangrijke punten maar DES 2 is er nog niet!

Vervolgens mocht om 19.30 de hoofdmacht van DES aantreden tegen MIA. Bij beide teams waren de belangen helder; win je, dan doe je een flinke stap richting plek zes. Verlies je, dan lijkt het erop dat je als zevende zal eindigen en dus een beslissingswedstrijd zal moeten spelen. Wat het voor DES nog wat moeilijker maakte, was dat de ploeg door omstandigheden op liefst drie plekken gewijzigd was ten opzichte van normaal.
Dat er flink wat spanning op stond, was te merken in de openingsfase. DES scoorde in haar eerste aanval 0-1, MIA antwoordde meteen met de 1-1 maar daarna werd het spel van beide teams slordiger. DES kwam steeds op voorsprong, maar als er eenmaal gescoord werd volgde het antwoord van de thuisploeg vrijwel meteen. Op 5-4 was daar de eerste voorsprong voor de oranje-witten, maar DES counterde met twee goals op rij naar een 5-6 voorsprong. In de slotfase van de eerste helft deed MIA echter hetzelfde waardoor er werd gerust bij een 7-6 stand.

DES leek goed uit de kleedkamer te komen, vrijwel meteen werd het 7-7. Het tegenovergestelde bleek echter waar. De Amersfoortse heren, uiteindelijk verantwoordelijk voor 11 van de 15 goals, brachten het verschil voor het eerst op meer dan één, namelijk 10-7. DES moest in de achtervolging om niet al aan het begin van de tweede helft de controle te verliezen, en deed dat ook middels een strafworp en een afstandsschot. MIA antwoordde met de 11-9, maar het antwoord van DES volgde snel en dat bleef zo doorgaan tot 13-11. Twee opeenvolgende damesgoals brachten DES voor het eerst sinds de openingsminuut van de tweede helft naast MIA (13-13), en met nog een kwartier te gaan leek er opeens weer van alles mogelijk. Nu was het echter MIA wat tweemaal achter elkaar scoorde, maar later bleek dat dit hun laatste goals in de wedstrijd waren. De resterende 14(!) minuten hield DES het verdedigend potdicht, tot frustratie van de Amersfoortse ploeg die daarbij het fysieke steeds minder schuwde. Dit leidde bijvoorbeeld tot een bloedneus bij een van de Delftse heren, maar DES liet zich niet van de wijs brengen en had ondertussen de wedstrijd naar zich toegetrokken. Met nog 10 minuten op de klok werd het 15-16, en toen het zes minuten voor tijd 15-17 werd was de ontlading groot. DES liet zien geleerd te hebben van eerdere wedstrijden en speelde het duel vakkundig uit, zonder de korf nog te doorboren.

De ontlading na afloop was groot, bij zowel spelers als publiek. Wetende dat MIA nog titelkandidaten BEP en Sporting Trigon treft, en degradant Telstar, ziet het er rooskleurig uit voor DES 1. Er is echter nog niets zeker! Komende zaterdag treft DES in Leiderdorp Velocitas, waar na een 8-11 ruststand met 13-23 werd verloren na een beroerde tweede helft. DES 1 heeft dus wat goed te maken, terwijl DES 2 na de winst in eigen huis (19-17) nu ook in Leiderdorp met Velocitas 2 zal willen afrekenen. Alle steun is weer meer dan welkom, en hard nodig!